L'Animal-Planta

L'altre dia a la classe de Educació Etico-cívica vam parlar sobre el cambi climàtic, que pasaria als animals, als èssers vius, etc, etc, les mateixes coses de sempre. Però, hi va haver una que em va cridar molt l'antenció: 


El Animas-Planta

Són cargols marins anomenats Elysia Chlorotica. Aquest cargol viu al litoral nord-americà, des de les costes de nova Escòcia fins al sud de Florida. S’alimenta de algues, i a mesura que les descompon les algues que digereix, el seu metabolisme conserva les estructures fotosintètiques, anomenades plastidis. Després, aquests plastidis es mouen fins la superfície del cos del cargol, on realitzen la fotosíntesis. Aquest cargol viu com les plantes, i té cloroplasts, d’aquí ve el seu color verd.

Recentment alguns científics han descobert que aquest cargol es més semblant a les plantes del que ens pensàvem. Es van preguntar si algun gen de les algues de les que s’alimentava havia format part del seu propi ADN.  Aquest moviment genètic entre les especies s’anomena transferència horitzontal de gens. Aquesta transferència es comuna entre els bacteris –per exemple- les bactèries s’intercanvien els gens de la resistència als antibiòtics, però no es molt comú entre els essers pluricel·lulars, encara que algun ha passat.

Per exemple als nostres avantpassats es van tragar certs bacteris, i aquests es van convertir en les nostres mitocòndries (orgànuls acel·lulars que transformen l’oxigen en energia)

Aquests cargols desprès de alimentar-se durant 2 setmanes exclusivament de algues, el cargol pot aguantar sense menjar durant 1 any, el qual és, més o menys, tota la seva vida.






No comments:

Post a Comment