La malaltia de Chagas a Espanya

La malaltia de Chagas , una malaltia parasitària endèmica de Sud-amèrica , podria afectar en Espanya a entre 35.000 i 40.000 persones , una estimació que converteix la malaltia en un problema de salut pública important.
Infecta les cèl·lules de glàndules del sistema nerviós i pot provocar lesions importants a l'esòfag, al cor i a l'intestí gros.


"El Chagas és una malaltia una mica tramposa ", afirma ¡ López - Vélez , ja que tarda en donar mostrar dels símptomes, de fet s'estima que només un 30% desenvoluparà simptomatologia.

Aquesta malaltia produïda pel paràsit ' Trypanosoma cruzit’ , i transmesa per un vector, afecta entre 8 i 10 milions de persones al món , unes 70.000-80.000 d'elles a Europa , segons dades de l'Organització Mundial de la Salut.
El problema és que només un percentatge molt petit sap que estan infectats, la resta ho desconeix.

Com es transmet ?


La vinchuca , que és l'insecte que transmet el paràsit, pica a la persona que després gratar aconsegueix que el paràsit passada al flux sanguini. Aquesta transmissió és la comuna als països llatinoamericans però no a Europa, ja que no existeix ni el paràsit ni el vector que els transmet, també es pot produir per la ingesta d'aliments contaminats , fonamentalment sucs.

Per tant , les vies de contagi a la resta dels països són mitjançant transmissió per transfusions de sang ; per embaràs en transmissió vertical de mares a fills ; i ,amb menys freqüència , a través de trasplantaments d'òrgans . A Espanya tant en el cas de les transfusions com dels trasplantaments ha unes proves protocol · litzades de cribratge que es realitzen a les persones que, bé pel seu país d'origen o per haver tingut contacte amb els països afectats, puguin haver estat infectats.

Actualment , explica , hi ha un tractament disponible però el problema és que té molts efectes adversos - un de cada cinc abandona el tractament pels seus efectes secundaris- i es desconeix si cura al pacient . No obstant això , "ara mateix és l'única eina que tenim per tractar les persones afectades", afegeix Lopez.

No comments:

Post a Comment